Antrozoolog är ju inte en titel som de flesta, eller snarare knappt någon alls, vet vad det betyder. Jag får ibland frågor om vad det egentligen betyder att jag gör och tänkte därför börja skriva jobbdagbok då och då här på bloggen. Under hösten arbetade vi på Se Sambandet intensivt med ett projekt som handlar om att utbilda veterinärer om att upptäcka och hjälpa våldsutsatta djur och människor och jag var mycket ute och föreläste för länsstyrelser och på djurkliniker. Jag kommer föreläsa en del även denna vår, nu i Januari utbildar jag t.ex. socialtjänster i Västmanland om sambandet, men framför allt kommer jag att ägna mig åt skrivandet. Jag håller bland annat som bäst på att färdigställa manus till min kommande kattbok med antrozoologisk inriktning, mer information kommer här inom kort! Boken planeras komma ut till hösten och förlaget har även en sida där jag kommer att svara på kattfrågor med start i februari. Håll utkik här om du är nyfiken, jag uppdaterar snart om det!

Vintern tycker jag annars är en tid när energin går mot att vara i stillhet och känna in vad man egentligen vill framåt. Det är ju inte så vårt samhälle fungerar dock, vi förväntas vara lika produktiva året om. I den mån det går ägnar jag mig ändå åt stillheten, går promenader längs vår å där vi har fått utterbesök eller njuter av lugnet i trädgården. Vi har en familj rådjur som besöker oss dagligen och en grupp ekorrar som bor i vår trädgård.

Mina katter går inte ut så mycket i snön så vi sysselsätter oss med olika aktiviteter nu mer än under sommarhalvåret. Även för våra marsvin försöker jag hitta på något liten nyhet att undersöka varje dag. De har ett hus av halm som står utanför buren och det använder de som en trygg bas när de är ute och utforskar. En sak de älskar är aktivitetsbrädor där jag klämmer fast olika ätbara saker, som små gurkbitar, som de får jobba med att få loss.

Annars ägnar jag en del tid åt drömmar om framtida projekt. När snön smälter ska jag äntligen sätta upp vårt växthus, en favoritplats för oss alla och jag tänker mig att det också kommer bli en perfekt och spännande utehage åt marsvinen. Och så ska jag få min friggebod byggd på tomten, precis där vår trädgård övergår i skog. Där ska jag ha mitt hemmakontor och skrivarlya och äntligen få sätta upp bokhyllor och få upp min antrozoologiska boksamling (värdig ett smärre bibliotek) som just nu väntar i lådor i garaget.

En mer framtida dröm är att bygga ett hönshus i anslutning till hemmakontoret. Då vi har skogen inpå tomten och både räv och rovfåglar där behövs det en rejäl utegård, de kommer bara kunna gå fria när jag är med. Det är inte för äggen jag vill ha höns utan för att de är så underbara husdjur och för att jag vill ta emot uttjänta höns från industrin för att ge dem en värdig pension. En droppe i havet mot den brutala behandlingen av dessa djur i vårt samhälle, men för dessa individer kommer det i alla fall att spela roll.