Jag har märkt att mitt första blogginlägg om barnböcker och empati har lästs många gånger och därför vill jag dela några böcker för lite äldre barn som vi har läst den senaste tiden. Mina söner är 7 och 9 år och det är ungefär åldersspannet som dessa kapitelböcker vänder sig till.
Den första är ”Warriors” en bokserie med vid det här laget sju böcker översatta till svenska och skrivna av en grupp författare under samlingsnamnet Erin Hunter. Bokserien är en fantasyinspirerad beskrivning av en rad olika klaner av vildkatter och den första serien kretsar kring en ”tamkisse” som väljer bort sitt liv i en familj för att istället ansluta sig till en klan i skogen. Det är en oerhört spännande och stundtals tämligen våldsam berättelse om hur klanerna kämpar för överlevnad och med och mot varandra. Det jag finner fascinerande med böckerna är två saker. Katterna är förvisso ganska förmänskligat beskrivna men samtidigt är det befriande med något så ovanligt som en berättelse om djur där människornas roll står helt i periferin. Hemlösa katters umbäranden är ju ett verkligt djurskyddsproblem och katternas tillvaro är inte förskönande beskriven. Men samtidigt är en tillvaro som ägd katt (det som vi ju i verkligheten alltid ser som lösningen) inte något som dessa katter ser som ett bättre alternativ. Människorna är störande moment och beskrivs i bästa fall som något man lyckas undkomma och katterna delar skräckhistorier med varandra om t.ex. ”skäraren” som kastrerar katter och människans allmänna vilja att ständigt kontrollera sina ägda katter. Det är något både provocerande och inspirerande med denna syn och det ledde till en hel del diskussioner hos oss kring hur förvildade katter egentligen har det och om vad ägda katter egentligen kanske tycker om all kontroll. Jag tror att risken att barn får en romantiserad bild av att hemlösa katter har det bättre än ägda är ganska liten, barn är för bra på att skilja fantasy från verklighet för det. Men det är nyttigt att börja reflektera kring de sanningar som vi tar för givna kring våra husdjur, även för den vuxna läsaren! Jag tycker också mycket om kartorna som inleder boken, där man först får se världen ovanifrån skildrad ur människans synvinkel och sedan ur katternas och hur olika delar ser helt olika ut och har olika storlek beroende på vad det är för resurs. Mycket roligt att diskutera kring och vi gjorde en egen karta över vår trädgård och hur vår katt kanske ser den jämfört med oss!
Nästa bok jag varmt rekommenderar är ”Den stora kattkonspirationen” av Katie Davies. Detta är en del av en serie om två flickor i England och hur de löser olika fall kring djur i sin omgivning. Boken är skriven helt och hållet ur ett barnperspektiv och väldigt rolig, det är min yngsta sons absoluta favoritböcker. Just denna bok handlar om familjens lätt asociala katt som ger sig av en dag och försvinner. När flickorna upptäcker att det är flera katter i området som har försvunnit börjar de nysta i vad som har hänt. På vägen upptäcker de en kattant som lever ensam i ett hus i staden. Beskrivningen av kattanten, en äldre, lätt senil kvinna med typiskt samlarbeteende, är oerhört empatiskt och fint skildrad. Man får se hur barnen upplever henne och det ställs mot samhällets syn och föräldrarnas rädslor. En väldigt ömsint och fin bok som också beskriver hur vuxna jämfört med barn kan tolka en katt som är rädd och inte uppfyller normen för hur en katt ska vara.
Även boken ”Den stora hundhysterin” i samma serie rekommenderas varmt. Här är det en hund som kommer till en av familjerna och inte alls uppfyller deras förväntningar. Efter en tids efterforskningar upptäcker flickorna att hon är deprimerad och beskrivningen av orsakerna till detta är mycket realistiska. En underbart rolig bok som samtidigt lyckas beskriva svåra ämnen så som föräldrarnas ovilja att berätta för sina barn om att de har avlivat familjens förra hund och varför.
”Kod 513” är den andra delen i en serie med hundtema och mysterier som ska lösas, skriven av Jeanette Bergenstav. Både denna och boken innan ”Vargskräck” var extremt uppskattade av mina sönder som ville sträckläsa böckerna och ofta frågar när nästa bok i serien kommer ut. De är riktiga bladvändare och innehåller en lång rad skildringar av olika hundar varav flera har haft det riktigt tufft. På det sättet får barnen en hel del kunskap om hur hundar kan fara illa och hur de kan reagera på det. Jag som vuxen kan uppleva att tonen i böckerna ibland är lite väl undervisande men det var ingenting som mina barn reagerade på alls, de pratade mycket om de olika hundarna och vill bara ha mer av dessa berättelser.