Den finns en hel del forskning idag som visar på att läsning eller lyssnande på berättelser stärker barns empatiska förmåga, framför allt perspektivtagande förmågor som ger förståelse av andra personer. Det är en av anledningarna till att det ofta är ett viktigt inslag i ”Humane Education” men även inom terapeutiskt material som riktar sig till barn som upplevt eller själva utövat våld.

Jag älskar böcker av alla slag och läser väldigt mycket för mina egna barn. Här tänkte jag presentera några av de böcker som jag funnit som har just en empatistärkande effekt och som dessutom uppskattats av min egen testpatrull (mina barn är sex och åtta år idag). Ni kan även finna en hel del riktigt fina böcker inom REDE-materialet.

”Vulkanen och kalven som Po räddade” publicerades 2016 av Vombat Förlag och är skriven och illustrerad av Grethe Rottböll och Viveka Sjögren. Den bygger på en sann historia, något mina barn tycker är väldigt fascinerande och velat veta mer om. Boken beskriver kovaktaren Po som under ett vulkanutbrott vägrar lämna sina 300 kor, trots att alla andra ger sig av.

”Du måste tänka på dig själv. Kor är inte viktiga. Kor ska man äta. Kor ska man mjölka.

Ja, så där skrek de åt honom. Men Po var ingen slaktare, han var en vaktare.”

Det är en mycket fin berättelse om att våga stå upp för det man tycker är rätt och kunna vara nöjd med det, också när resten av gruppen gör annorlunda. Boken har mycket speciella illustrationer och blev snabbt mina barns favorit, jag tror jag läste den varje kväll i två veckors tid. De kunde inte sluta fundera kring de olika händelserna som beskrevs. Jag rekommenderar den varmt.

 

 

”Råttan kan inte följa med” är också nyutkommen, från Idus förlag och skriven av Åsa Källström Cater och Elisabeth Högberg Eriksson samt illustrerad av Petra Svanbäck. Det är en berättelse om två barn som lever med våld i familjen och måste lämna hemmet med sin mamma för att komma till ett kvinnohus. De får dock inte ta med sig sin kanin ”Råttan” och under berättelsens gång får man veta vad som händer när man kommer till kvinnohuset samtidigt som berättelsen kretsar kring frågan om de ska få tillbaka sitt husdjur. Det är en mycket fin berättelse som jag tror kan hjälpa barn som haft liknande upplevelser . Jag tycker om att den har just husdjur som tema då det är ett stort problem att djur inte alltid välkomnas på skyddade boenden.

 

Två böcker som jag tycker om är båda skrivna av Helen Rundgren  och utgivna av Alfabeta. Den ena ”Dumma myggan” är illustrerad av Anna Lindqvist och handlar om de där djuren som vi ofta inte tycker så mycket om, varken barn eller vuxna. Den beskriver på ett roligt och finurligt sätt varför t.ex. myggan, fästingen och flugan gör som den gör. En väldigt bra bok även för vuxna och med härliga, färgglada bilder.

Den andra boken av Helen Rundgren heter ”Klappa kanin” och är illustrerad av Maria Nilsson Thore. Den beskriver på ett fint sätt hur olika djur vill eller inte vill bli berörda och varför. Denna bok är också rolig och härligt illustrerad men ger samtidigt en bra tankeställare om hur vi rör vid andra och att det inte alltid upplevs av djuret så som vi själva kanske tror.

 

 

”Jag är Jazz” är utgiven av Vombat Förlag och skriven av Jessica Herthel och Jazz Jennings samt illustrerad av Shelagh McNicholas. Det är en sann historia om en av författarna; Jazz. I enkel bilderboksform beskriver den hur det kan vara att födas med en kropp som man inte känner sig hemma i, Jazz är transsexuell och föddes med en pojkkropp men kände från början att hon var flicka. Detta är en bok som mina barn älskar och som givit oss en chans till många intressanta diskussioner! Precis som ”Vulkanen och kalven som Po räddade” ger det en extra dimension åt boken att den bygger på verkliga upplevelser.

 

image11

”Grodan och främlingen” fick jag tips om under en föreläsning jag höll för förskolepedagoger. Den är skriven av Max Velthuijs och utgiven av En bok för alla. Boken är en del i serien om grodan och handlar om hur karaktärerna upplever att främlingen Råttan kommer till deras by. De flesta reagerar med fördomar mot Råttan men Grodan blir nyfiken på att lära känna honom.. En fin bok om främlingsfientlighet för yngre barn.

Eftersom mina barn börjar bli äldre har jag börjat utforska kapitelböcker för lite större barn med samma teman. Dessa kommer jag att beskriva i ett senare inlägg.

”Dumma myggan” använde jag mig av för övningen med samma namn som finns i materialet Mini-REDE. Alla intresserade kan gratis hämta hem materiet för REDE och MiniREDE, med övningar för skola och förskola, på hemsidan. Även du som förälder kan ta hem materialet. Det tryckta meterialet innehåller ursprungsövningarna författade av upphovsmakarna till REDE; Kerstin Malm och Dag Einarsson, men i det digitala materialet finns även övningar som jag har skrivit med. Ni finner det här.

På REDE:s hemsida beskrivs även de föreläsningar jag håller om barn, djur och empati.