Djurens känslor och vår känsla för djur, av Per Jensen, utgiven av Natur och Kultur

I den här boken går Per Jensen igenom och redogör för den senaste forskningen om djurs känslor. Det är en väldigt vackert illustrerad bok med fina foton på olika djur. Ett kapitel handlar helt om fiskar, en grupp som annars lätt faller bort.

Det är en viktig bok där det finns mycket att fundera kring. Det väjs inte för de delar som kan kännas svåra, som hur kon saknar sin unge då kalven tas ifrån henne eller att djur naturligtvis kan känna sorg. Ändå lämnar den en del frågetecken. I sista kapitlet kommer det tankar kring vad vi ska äta och efter att ha resonerat under en hel bok att det är skillnad på att veta att något inte finns och att inte veta om det finns kommer här ett påstående om att djuren, eftersom de saknar språk, helt lever i nuet och inte kan ha någon upplevelse om framtida död. Jag känner att just den tanken att djur inte tänker framåt är något vi människor väldigt ofta använt oss av för att få göra vad vi vill med djur men det är faktiskt inte något som vi vet. Det är synd, för med en sådan här bok kommer en viss makt att forma människors tankebanor.

Jag rekommenderar verkligen boken för alla som är intresserade av hur djur fungerar. Den är mycket tydlig, lättläst trots sitt digra fackinnehåll och den förmedlar stor kunskap. Och jag tänker att som läsare kan man själv avgöra hur man resonerar kring om djuren, alla djur, verkligen saknar förmågan att inse att döden finns.