Idag när jag donade lite i min älskade arbetsbod fann jag denna

En bok jag hittade i någon mataffär som tioåring och läste om och om och om igen. Jag är så glad att den finns kvar!

Den här boken betydde så mycket för mig för att den satte ord på det jag själv upplevde, hela tiden, men som så få talade om. Hur djur kan vara så mycket mer än ett husdjur. Hur stark relationen kan vara. Hur det finns något mer än det vi ser omkring oss….

Trettiotvå år senare är jag till sist redo att släppa ut den bok i världen som jag skrev för sju år sedan, om saker som jag upplevde för sjutton år sedan. Om mer än känslor. Om vad relationen till en annan kan göra med en. Om vad mer som ryms i världen. I alla fall i min värld.

”När elefanter drömmer” kommer i augusti och den är långt ifrån en faktabok om elefanter. Även om en hel del fakta faktiskt finns med. Men den handlar framför allt om allt det andra.

Vi hör så ofta om hur oempatisk världen har blivit. Vi läser om våld och allt elände som sker i nyheter. Det är sant, naturligtvis, att mycket lidande sker och finns.

Men i mitt arbete möter jag så ofta den andra sidan. Omsorgen om den andre.

Det kan vara de som läser min kattutbildning och som berättar om så kallade hopplösa fall med traumatiserade katter som de tålmodigt har vårdat tillbaka till ett värdigt liv.

Det kan vara en konsultation på telefon med en kattägare som vill ha stöd i hur hen ska flytta sin katt på bästa sätt och som berättar att anledningen till flytten är att det inte längre är känslomässigt möjligt att bo kvar nära en produktionsgård med kor och åse lidandet varje dag.

Det kan vara djurskyddshandläggaren som vill ha råd om hur hen ska hantera nästa situation där ett barn uppenbart far illa och det inte är ens egentliga uppgift att hantera det. Men hjärtat bryr sig och stoppar sig inte vid arbetets riktlinjer.

På det här sättet är jag väldigt lyckligt lottad: jag möter empati hos människor hela tiden. Det formar så klart min världsbild men det gör också att jag orkar fortsätta att utbilda om våld och tunga djurskyddsproblem. För trots allt som sker är vi väldigt många som bryr oss.

Och det får inte glömmas bort.