Ofta när det pratas om att ge sina djur en roligare tillvaro används ord som aktivering, eller hjärngympa. Vad som åsyftas är helt enkelt att råda bot på att många husdjur har det ganska tråkigt och lever med brist på stimulans, att de får allting serverat och inte behöver använda sina mentala förmågor ett dugg. I dessa begrepp finns dock ingen egentlig anpassning till vad just en särskild individ faktiskt behöver, och det sägs också ofta att ju mer ju bättre. Ett annat begrepp med större tyngd är berikning. Berikning bygger på att djur har vissa specifika medfödda behov som de behöver få utlopp för för att må bra, och miljöberikning är då att på olika sätt se till att djuren får utlopp för dessa. Om djur inte får utlopp för dessa behov kommer djuret att fara illa och det kan yttra sig på olika sätt, stress, depression, problematiska beteenden, stressrelaterade sjukdomar.. Berikning delas in i olika grupper efter behov och några exempel är; Sociala, sensoriska, födomässiga. Även djur av samma art har behov som är olika viktiga för dem, beroende på sådant som ras och individulla skillnader som ålder, kön och tidigare erfarenheter. Viktigt med berikning är också att det inte alls är bra att ösa på med hur mycket som helst för det kan stressa djuret.
Eftersom man vet hur viktigt detta är (eller åtminstone börjar veta detta..) finns berikning av miljön med som krav i djurskyddslagen för flera djur i fångenskap. Men våra husdjur som hålls som sällskap glöms faktiskt ofta bort här eftersom ägare ofta inte känner till så mycket om djurs behov. Jag träffar till exempel innekatter där man undrar varför katten inte är lycklig när hen ju får maten serverad och är älskad. Och smådjur som gnagare blir ofta sedda som att de inte ska ha några behov överhuvudtaget, och sedan tolkade som tråkiga djur då de är stressade och deprimerade som följd. Hos många människor väcks nog en känsla av att man blir bortstött när djuret inte mår bra och vill vara socialt och man förstår inte att det är för att djuret mår dåligt men att det kunde vara annorlunda.
Under sommaren som gått har jag tagit mig en del tid att fundera över detta. Allra först genom att se över om det jag erbjuder mina egna djur kanske behöver ändras, de är äldre och saker förändras och plötsligt kan man inse att man kör på med gamla vanor men att deras behov kanske faktiskt också förändrats!
Lillhusse strosar med Chia.
Lugn och ro, opressat umgänge,
bra för dem båda.
Chia utforskar sandtag.
Den här sommaren har vi ansträngt oss för att ge henne nya platser, nya dofter, oftare. Hon älskar att besöka helt nya områden och inte veta vad som väntar runt nästa hörn- behov av omväxling tillgodoses!
Något jag också tänkt på under sommaren är att det på en mer personlig nivå varit viktigt att förstå berikning för mina djur. Att fokusera på vilka behov som är viktiga för dem och hur jag kan hitta alternativa sätt för dem att få utlopp för dessa, har också hjälpt mig att börja tänka på vad jag själv har för behov. Berikning är nog ett sådant ämne som man kan tro sig veta mycket om, tills man lär sig lite mer och plötsligt inser hur mycket det finns att lära! Och ju mer jag tänkt på det, ju starkare har jag känt att det finns mycket i det här med att vi ofta missar våra allra närmaste djurs behov så totalt. Jag vill inte gärna tro att det handlar bara om ointresse. En vän, som jag snart ska skriva mer om, berättade för mig att många barn hon möter i sitt arbete, som tröttnat på sina små djur, direkt återfår intresset för dem då de får lite verktyg i hur man kan närma sig dem och bättre se till deras behov. Men barnen behöver hjälpen att lära sig tolka och förstå sina djur.
Jag har tyckt att det är lättare att förstå vad som är viktigt för mig själv när jag försöker fokusera på vad som är viktiga behov för mina djur. En del av det sociala behovet som jag under sommaren allt mer känner att jag saknat är viss typ av samarbete i mitt arbete. Jag har längtat efter att ha någon nära där jag bor och arbetar, att dela tankar om djur med och jag har längtat efter att fokusera mer på de mindre, ofta bortglömda, husdjurens behov. Framför allt har jag saknat att ha någon med riktigt lik djursyn här på alldeles nära håll, någon att planera projekt tillsammans med eller bara bolla tankar och visioner om detta.
Så trodde jag ju att det skulle ta tid att finna en sådan person, och dessutom att jag inte hade energin att lägga på det sökandet just nu. Men se, jag behövde inte söka! För när jag satt på nätet och letade efter andra saker dök av en slump en verksamhet upp som jag genast drogs till, och den låg dessutom i vår egen lilla hemstad, av alla ställen.
Gå gärna in och läs om Mikaelas fina verksamhet!
Vi träffades häromdagen, och tillbringade hela förmiddagen med att gå runt och hälsa på gårdens olika djur; höns, får, kaniner och hund. Alla med sin egen historia och framför allt – alla sågs som de unika personer de är. Sedan pratade vi om stort och smått och det blev så tydligt för mig att vi vill en hel del gemensamt men framför allt att vi har en väldigt lik syn på både mänskliga och ickemänskliga djur. Det var ett fantastiskt samtal som jag är väldigt tacksam för och jag är säker på att ni kommer att se samarbeten mellan våra verksamheter dyka upp här så småningom.
Jag vill gärna dela med mig av några av de många saker som gjorde mig så glad att se hos Lekfullt Lärande.
Mikaela ger djuren fina, rejäla utrymmen med mycket miljöberikning – här har kaninerna grävt ett helt underjordiskt system intill en stor buske.
Inomhus:
Val och kontroll:
Här har skygga kaniner givits många reträttplatser att välja på, upphöjda platser och ett ställe där sådant som ännu är jobbigt (som att öva på nödvändig kroppsvård) enbart sker, vilket ger en känsla av kontroll på det obehagliga.
Behovet av kontroll i tillvaron har nog alla levande varelser. Även om vi vill ha viss omväxling vill vi veta hur viktiga delar av livet ser ut och känna att vi har en möjlighet att påverka vår tillvaro. Detta är särskilt viktigt för en individ som levt i en stressande situation. Att ges val och möjlighet till att komma undan vid behov blir då extra viktigt.
Det ska bli väldigt spännade att se vart detta kan leda, jag är så glad att ha träffat någon med så många insikter om barn och djurs relation, och jag ser fram mot fler samtal och vidare planer med spänning.
Här hittar ni även Lekfullt Lärandes facebook-grupp där ni kan läsa ännu mer