Nu var det fem veckor sedan jag släppte ner en yster hundvalp som en liten bomb i mina katters tillvaro. När vi får besökare har flera påpekat vilken tur jag haft för att hon och katterna går så fint ihop. Och visst är det så! Man kan nämligen råka få två individer som inte alls kan tänka sig att leva ihop bara för att man själv vill det, oavsett hur bra man gör introduktionen. Men samtidigt är det inte bara tur för det finns mycket man kan göra för att skapa en fungerande situation och jag har jobbat hårt på att få allt att fungera för alla djuren. Här kommer därför lite av ett tips-inlägg, ska du skaffa hundvalp och har katt/er kan du förhoppningsvis få lite idéer här för att underlätta!

Panter och Vera myser ihop första gången

  • Relationer tar tid. Djur knyter starka band och det innebär att de inte gör det på ett ögonblick. Det är vi som har valt vilken individ som dyker upp och som haft en chans att förbereda oss på det. För katten kan det komma som en chock. Ha tålamod med att låta relationen utveckla sig sakta även om du själv redan knutit an till valpen.

  • Tro inte på åsikter om att djuren måste ”göra upp”. Det finns ingen rangordning dem emellan! En katt som inte är bekväm med en valp kan känna sig tvingad att försvara sig och skada valpen. Släpp bara ihop djur under övervakning och först när båda har lärt känna varandra mer på håll först. Hejda en ivrig valp som kanske hoppar mot katten i lek, är den inte van vid hundar kan den tolka det som aggression.

  • Katter är extremt rutinbundna djur. Så pass mycket att det har skrivits en skämtsam bok om att alla katter har autismspektrumtillstånd. Försök att göra alla förändringar du kan innan valpen kommer. Sådana kan vara om kattens matplats ska flyttas upp på ett bord, om du ska möblera om (se nästa punkt) och att ställa fram alla valpens saker i god tid.
  • Ge katten så många möjligheter du kan att kunna komma undan uppåt. Det ultimata, framför allt för innekatter, är att katten kan röra sig fritt i hela bostaden utan att röra golvet. Det är dock ganska knepigt att få till men gör det du kan. Plocka undan i fönsterkarmar, ställ bord framför soffan så att den är en fredad plats, sätt upp någon mer hylla, osv. Det är oumbärligt för kattens trygghet att den kan ta sig upp för att komma undan valpen. Liggplatser och matplatser måste vara utom valpens räckhåll. Med utekatter är det lätt att tänka att de ju bara kan gå ut om de vill vara ifred. Gör inte det! Risken är att du får en katt som inte vill komma in.
  • När du ska släppa ihop djuren fritt beror på både valp och katt. Jag lät tidigt Pocahontas vara fri med Vera då jag vet att hon är en mycket hundvan katt som kan hundens språk och att hon säger till på ett sansat och lagom sätt. Med Panter var jag mer försiktig då han var rädd för hundar men efter ett par veckor både sov, åt och lekte de tillsammans.
  • Fundera kring dörren, som lätt blir en laddad plats. Katten behöver kunna komma in utan att en valp kastar sig över den. Sätt gärna upp ett kompostgaller om katten kan ta sig över det eller ordna en fönsterutgång när vädret tillåter det

  • Jag tycker att Åsa Ahlboms tips om att ha på valpen en ”slips” är ultimat när det gäller introduktion till katt. En slips är en kort och lätt lina som du fäster i valpens sele. Det kan vara en tunn spårlina som du klipper av eller ett kattkoppel som du klipper av handtaget på (då det annars lätt kan fastna). När valpen är för leksugen eller påstridig behöver man gå emellan och gör man det med händerna bidrar det lätt till en spänd stämning. Att hejda (naturligtvis inte rycka eller slita) valpen mjukt med linan gör att man kan bromsa in och ge katten utrymme att lugna sig.
  • Tänk på att även då de är lugna med varandra inomhus kan situationen utomhus vara helt annorlunda! Hejda alltid att din valp jagar katten. Även om det sker på lek kan det utveckla sig till något annat senare.

Varningssignaler att ge akt på:

 

  • En utekatt som inte vill komma in – katten känner sig otrygg och måste få mer eget utrymme i hemmet.
  • Katt som inte kan koppla av ens på plats där valpen inte når den – se ovan. Behöver att valpen skärmas av mer.
  • Katt som fräser och morrar – valpen har tillåtits att komma nära för tidigt, backa.
  • Att valpen jagar katten – trolig lek från valpen men ska inte tillåtas.
  • Större valpar som tag om katts nacke – får absolut inte tillåtas då det är ett jaktbeteende.
LinkedIn
Instagram