Katter som inte kommer överens är egentligen ett enormt ämne för ett blogginlägg. Det kan ju handla om allt ifrån lättare missnöje till riktigt allvarliga bråk. Detta inlägg ska alltså inte ses som en ersättning för att söka hjälp vid fall av mer allvarlig karaktär!

Först och främst; är det naturligt för katter att dela hem? Svaret ansågs länge vara solklart nej! Katten är solitär – ensamlevande!

Men riktigt så enkelt är det ju inte. Kattens anfader, den Afrikanska vildkatten, är mycket riktigt ensamlevande. Men våra tamkatter har levt nära oss tillräckligt länge för att ha förändrats, inte bara i sitt sociala beteende gentemot oss, utan också mot varandra.

Det går inte längre att säga att det skulle upplevas som ”onaturligt” för en katt att dela hem och härd med en eller flera andra. Dock är det fortfarande vissa saker som är extremt viktiga ifrån kattens synvinkel.

Resurser! Resurser, resurser, resurser. Allt som för katten är viktigt är en resurs. Dvs, leksaker, matskålar, toalådor (försök klara dig utan toalett så upptäcker du hur viktig den är snabbt!). viloplatser, utkiksplatser… plats att hoppa upp på, klösa på, gömma sig i, allt som ingår i att ”vara katt”.

Dessa måste det helt enkelt finnas ett antal om ifall man har flera katter. Alltid. En toalåda per katt + en extra är en bra tumregel. Samma med annat. Hellre fler än för få!

Det bästa man kan göra om man vill ha katter som ogillar varandra är helt enkelt att ha för få resurser.

Andra orsaker till osämja kan vara att en eller båda katterna inte mår bra av någon anledning eller att en har dåliga erfarenheter av andra katter från tidigare. Det kan också handla om att deras personligheter kort och gott inte är kompatibla. Har en katt upplevt stress kring mat och annat tidigare kan denne ibland (inte alltid!) bete sig väldigt ägande mot andra katter. En katt som har ont är bra på att dölja det men det kan märkas just i relation till andra katter.

Ja, som märks finns det en myriad av orsaker till osämja. Allvarlig osämja bör man söka hjälp för men är gruffen av lättare karaktär eller relationen bara inte helt topp kan man testa detta:

  • Bra vägar att komma undan på, att slippa mötas i trånga utrymmen, är också viktiga saker. Har man katter som det är lite spänt emellan är det bra att sätta upp något mitt i rummet som gör att de måste gå runt istället för att mötas rakt på hela tiden. Det kan vara en tillfälligt placerad stor krukväxt, skärm eller dylikt.
  • Koppla ihop att vara i samma rum som den andre med positiva saker, som en extra rolig lek, gott godis eller liknande.
  • Feliway friends, som är syntetiska feromoner av ”vänskapskaraktär” att sätta i uttaget, alltså de feromoner som katter sänder ut då de är vänner.
  • Igen; nog med allt som är viktigt! Äta och dricka på olika platser, kunna vila på olika platser, leka och klösa på olika platser. Ju mer man kan kunna undan, ju mer kan man själv välja att vara ihop: det blir valfritt och det gillar katten.
  • Många sätt att kunna komma upp på, så som hyllor längs väggar och andra platser att kunna hoppa upp på. Minskar konfliktrisken.
  • Vid behov: backa tillbaka till introduktionen igen. Hur man introducerar nya katter till varandra på ett tryggt sätt kommer i senare inlägg!

 

Vill du läsa mer om vem katten är som djur?

”Katt och människa emellan” – finns där böcker säljs!