Det här är det i särklass vanligaste problemet med katter. Det är lätt att läsa råd om det och tro att det är enkelt åtgärdat men vore det så skulle väl problemet inte vara så vanligt?

Kort sammanfattat kan det bero på:

  • Fysiska problem, allt ifrån urinvägsinfektion till smärta som gör att det är obekvämt att gå på lådan. Därmed – alltid kolla av med veterinär! Har katten artros och behöver låda med lägre kant? Har den haft magproblem och kopplar ihop det med att kissa på lådan?
  • Stress, som i sin tur kan ge urinvägsproblem. Stressen måste alltså kartläggas, vad stör katten? Men också stress kring löp-perioder, då katten känner ett behov av att spraya och märka in.
  • Olämplig låda. Utgå från dig själv, var vill du gå på toaletten – med en hund som stirrar på dig? Där alla ser? Där massor av saker händer runt omkring?
  • För få lådor. Har ni fler katter? Kanske vakar en katt över lådorna? Katter är tyvärr förnämliga på att smyga med att de trakasserar en annan katt. En låda per katt minst + en extra är ledtråden här.
  • Jag vill inte bajsa och kissa i samma låda! Vanligt hos katter så även ensamkatter vill ofta ha två lådor, med trygg placering.
  • Sanden! Katten är ett ökendjur och föredrar sand. De mer ekologiska alternativen är fina för miljön men inte alltid gillade av katten. Och lådan måste städas, vem vill gå på en just använd, inte spolad toalett? Och parfym – få katter tycker om det. Det gör mig upprörd att se alla parfymerade varianter som finns, de ställer till problem. Städa undan ofta, skölj hela lådan i varmvatten då och då, det luktar inte då.

Om detta inte hjälper, och katten är helt frisk? Då är det dags att gräva djupare, så att säga. Finns det stress-källor som inte upptäckts? Annan katt ute som stressar genom fönstret? Barn som låter nära? Förändringar som skett nyss?

Är det värt att kika ännu mer på hälsan? Är katten fertil och är det sprayande, snarare än skvättande, vi pratar om, ja då får man kanske acceptera det om inte kastrering är aktuellt.

Kan  det handla om separationsångest? Jo, även katter får det. En ledtråd är förstås om det sker då du inte är hemma..