Alla som lever med katter vet väl att de är djur med stora personligheter och många individuella skillnader och preferenser. Det vet vi idag att det gäller för många djur, de senaste åren har forskning till exempel visat på personligheter hos så skilda djurslag som ödlor, gäss och räkor (1). Vad katten vill ha och behöver förändras också genom dess liv då det påverkas av bland annat ålder, mognad, upplevelser och hormonella förändringar. Ett exempel på något som är högst individuellt hos katter är deras vilja till närhet och beröring och där har man till och med kunnat se att katter har olika hög sensitivitet för beröring och att den alltså upplevs helt olika för olika individer.
Men utöver personliga olikheter finns det hos katter som hos alla djur även artspecifika behov som man inte kan förändra. Särskilt hos innekatter är det viktigt att förstå att det är vår uppgift att se till att katten får utlopp för dessa grundläggande behov, då brist på detta kan leda till till allvarliga problem med kattens psykiska mående och även resultera i fysiska problem.

Några viktiga grundbehov som katten behöver få utlopp för är:

– Höjder i rummet; att ha möjlighet att hoppa, klättra och att sitta högt upp. Det ger katten en känsla av kontroll och en möjlighet att få utblick över sitt område, ett mycket viktigt behov. Detta kan lätt ordnas med hjälp av olika slags hyllor på väggarna men många katter skaffar också egna ställen ovanpå skåp, bokhyllor etc. En upphöjd viloplats är också populärt.

cat-enrichment-Japanese-cat-enrichment-Steve-Dale

– Jakt; Katter ute jagar mycket och ofta. Inomhus behöver detta tillgodoses med bland annat jaktlekar och födosätt. Vad gäller leksaker får man pröva sig fram vad ens katt föredrar; bollar, möss, leksaker med eller utan kattmynta i, fjäder på pinne, laserljus. Om du använder laserpenna som leksak är det viktigt att vara noga med att det inte lyser i kattens ögon och att vara försiktig om katten blir stressad eller frustrerad av att inte kunna fånga ljuset och avsluta jakten. Att kunna titta på fåglar genom ett fönster och till och med se filmer på olika djur kan vara bra för vissa katter.
Mat kan serveras på andra sätt än i skål; i kartonger, ”pyramider” av ihopsatta toarullar, genom olika aktiveringsleksaker.. Jag tycker dock att det är viktigt att katten också har möjlighet att få mat utan att jobba för den, annars kan det bli en källa till stress.

 

217772_10150162603333129_4144261_n

– Klösa; viktigt både för att sträcka ut musklerna, doftmarkera och hålla klorna i trim. Viktigt är att utgå ifrån vad katten själv föredrar och inte vad vi anser bäst, det är inte alls säkert att katten väljer det tjusiga klätterträdet som inhandlats. Klösmöjligheten behöver vara av rätt material, de flesta katter föredrar ganska kraftigt sådant, och det behöver även placeras på rätt höjd för att passa så man får prova sig fram om katten inte verkar trivas med det som finns. Vissa vill ha klösmöjlighet direkt på väggen (en dörrmatta uppsatt på väggen är ett enkelt sätt), vissa vill ha liggande material och andra vertikala. Se till att vertikala klösmaterial är höga nog för att katten ska kunna sträcka ut sig och att de står stabilt.

– Valmöjligheter; Det är viktigt för katter att kunna känna att de har kontroll i sitt liv genom att ge dem möjligheter att välja saker. Viloplatser på olika ställen är ett viktigt exempel. Viloplatser är särskilt viktigt att kunna välja rätt eftersom katter naturligt sover stor del av dygnet i många omgångar. En trygg plats att kunna dra sig undan på där man alltid får vara ifred är också en bra valmöjlighet att ha.

– Nyheter: Katter är nyfikna djur som behöver förnyelse. Nya dofter är ett spännande inslag i vardagen. Nya föremål då och då, som leksaker som roteras och byts ut, liksom andra små ting som kan vara populära så som kastanjer, pappersdukar, vinkorkar och fjädrar. Växande kattgräs på en bricka någonstans och leksaker med kattmynta för de som gillar detta är andra möjligheter. Något som går hem hos de flesta katter är kartonger och lådor i olika storlekar. Med nya saker i hemmet är det viktigt att se till kattens personlighet, vissa har ett närmast omättligt behov av nyheter medan andra lätt blir stressade om för mycket förändras.

  • Värme: Katter föredrar en betydligt högre temperatur än vad vi har hemma och behöver därför erbjudas varma sovplatser och utrymmen (vid element, värmefilt etc)

Några grundläggande gyllene regler som alltid bör tas vara på;

– En kattlåda per katt i hemmet + en extra är en viktig tumregel som minskar risken för problem.

– Bestraffa inte katten om den gör något du inte tycker om, fundera på vad det är katten uttrycker att den behöver istället och om du kan tillgodose det på något annat sätt! Kanske saknar din katt något i sin vardag? Bestraffningar har, utöver att de aldrig löser orsaken till vad katten gör, ofta negativa konsekvenser för kattens välfärd och er relation.

– Överdriv inte kattens självständighet. Det är faktiskt ett brott mot djurskyddslagen att lämna katten ensam hemma ett dygn, något många kattägare missar. Två gånger per dag ska katter ha tillsyn enligt lagen. I vissa städer finns det företag som åker på hembesök om du reser bort, ett alternativ till kattpensionat.

1) Den som är intresserad av forskning om djurs personligheter kan lyssna på radioinslag och läsa artiklar om detta via: www.humananimalscience.com.au/personality-non-human-animals