-
Kattetologi, min kunskap om beteenden, behov och problembeteendens lösningar
-
Antrozoologisk/tvärvetenskaplig kunskap som sträcker sig till mer än det etologiska – katten som social varelse som påverkas av mer än det etologin upptäckt t.ex (detta går inte att förklara kort men finns med en del i min föreläsningsserie Antrozoologi med tonvikt på katt bl.a.)
-
Intutition, det jag snappar upp på sådant sätt från både människa och katt. Naturligtvis inte som enda del men ofta något som stärker mina tankar i övrigt.
En utbildning skulle innehålla allt detta.
I Sverige är vi sedan länge vana vid hundpsykologernas intåg i samhället. Det började redan med Anders Hallgren på 70-talet och under många år nu har det varit socialt godtagbart att söka en sådans hjälp om ens hund verkar må dåligt eller uppvisar problematiska beteenden.
Men katterna då? Att säga att man jobbar som kattpsykolog eller kattbeteendevetare kan fortfarande ge upphov till skratt, liksom ”herre gud, vart är vårt samhälle på väg, ska till och med katten få en hjärnskrynklare?”
Varför är det sådan stor skillnad? Ja, det handlar förstås om kattens status i vårt samhälle. En katt ska inte kosta pengar. Den ska inte vara för mycket till besvär. Att ta hand om en katt kräver endast folkvett, inte mer kunskap än då. Annat är det med hundar, där väldigt många går på valpkurs, tillhör klubbar och inte har något problem att kontakta en person som kan hjälpa om någonting bekymrar. Ändå är det ju inte så stor skillnad på dessa djur, inte om man tittar på behov, förmåga till anknytning och känsloliv i alla fall.
Jag funderar på de nya föreskrifterna och om de kommer långsiktigt att höja kattens status. Framför allt den nya tonvikten på kattägarens skyldighet att förebygga, se och behandla problembeteenden. Kommer det att leda till att det blir mer accepterat att söka beriknings-konsultationer och problemutredningar så som det är hos hund?
I landet har vi en brutalt stor mängd hundpsykologer men ett fåtal som arbetar med motsvarande för katter. Om det blir ökad efterfrågan behövs det fler som kan arbeta med detta.
Jag funderar på om jag skulle skapa en utbildning i kattpsykologi. Jagskulle då även ta in fler personer som gästföreläsare, jag tänker mig en kattkunnig veterinär och någon som arbetar med behandling på andra sätt, som TTouch eller annan fysiologisk behandling.
När jag gör utredningar utgår jag ifrån tre saker:
Om du som läser tycker att detta låter intressant, skicka gärna en intresseförfrågan på mail info @ empatia.se
Om utbildningen skapas bör den kunna ges under våren 2021.