Mer och mer forskning kommer idag om de djur som tidigare ansetts basala och oförmögna till mer avancerade beteenden och inlärning och ett sådant tillskott är den nyss publicerade studien om och användning av verktyg hos krokodiler och alligatorer. I Indien och USA har krokodiler respektive alligatorer setts dekorera sig själva med pinnar och sakta ta sig mot områden där hägrar vistas, och de har gjort det under den tid på året då fåglarna söker pinnar i vattenkanten för att bygga sina bon med. När en häger flyger dit för att plocka pinnen slutar det hela så att säga inte så bra för hägern,men desto bättre för krokodilen.

Att använda objekt för ett speciellt syfte är verktygsanvändning, något man fram till 60-talet ansåg vara endast människan förunnat att klara av och därmed lät ingå i själva definiotnen av att vara människa. Denna studie visar på en avancerad förståelse eftersom beteendet endast ses under den säsong då det är troligt att fåglarna låter sig luras av det.

Det är dags att omvärdera många djur!

Studien; Dinets, V., Brueggen, J. C. & Brueggen, J. D. 2013. Crocodilians use tools for hunting. Ethology Ecology & Evolution in press doi.org/10.1080/03949370.2013.858276