Det råder minst sagt viss förvirring på nätet kring vad de nya lagarna för kattägare egentligen säger!

P4 Sörmland ringde mig för att reda ut begreppen, du kan lyssna på inslaget här:

De nya föreskrifterna som har kommit är alltså en del av lagen. Du är som kattägare absolut skyldig att följa dessa! De medföljande råden är bara förslag på lämpligt sätt att följa lagen på, de är du inte skyldig att följa.

Vad är då viktigt att veta som kattägare om de nya föreskrifterna?

Jo, de säger att du som äger eller skaffar en katt är skyldig att veta vad det är för djur du skaffar dig. Man får inte längre skylla på att man inte visste bättre, man är helt enkelt skyldig att veta då man skaffar en katt! Några saker man ska känna till är om kattens beteendebehov. En katt måste få kunna komma upp och undan, ha utsikt över sitt område. En katt måste få klösa på lämplig plats (lämplig enligt katten då, man får skaffa saker som katten vill använda). En katt ska få utlopp för sitt behov av födosök och jakt och här är det faktiskt så pass specificerat att katten ska få utlopp för hela sin jaktkedja, dvs alla delar av jakten ska tillgodoses.

Låter det krångligt? I min bok Katt och människa emellan går jag igenom berikning och tips om detta. Den finns både på fysiska bokhandlar och nätbokhandlar men också på bibliotek, tack vare en fin recension av bibliotekstjänst. Om du vill låna den och ditt bibliotek inte har den inne kan du alltså be dem att ta hem den!

På Empatia Teachable finns det också en kort kurs för dig som kattägare som vill lära dig mer om berikning!

Utöver detta finns det också nya krav på att du som kattägare inte längre får låta din katt reproducera sig fritt. Vad innebär då det?

Jo, det innebär att all avel ska ske under kontrollerade former, med en plan för avel, med en planerad pappa till kullen osv. Det är enligt lag inte längre ok att släppa ut en fertil katt fritt som får para sig bäst den vill! Detta är alltså ett absolut lagkrav som du som kattägare kan bli anmäld till länsstyrelsen om du bryter emot. Du har att välja på att hålla katten inne, i inhägnad, eller kastrera/sterilisera din katt. Sterilisering sker knappt alls i Sverige utan det är kastrering som är det vanliga. Ett sista alternativ är att ge en honkatt P-piller men det är att se som en mycket kortsiktig lösning då det är tätt sammankopplat med risk för tumörer och diabetes.

Med andra ord, rådet att kastrera en utekatt är just ett råd, men lagen säger att en fertil katt inte får vistas ute!

Har du frågor kring de nya föreskrifterna? På facebook-sidan Roliga katter svarar jag på frågor om katt, så skicka in din fråga dit!

LinkedIn
Instagram