ANTROZOOLOGI
Utbildningar & Föreläsningar

Jag är sedan tidigare och ofta återkommande anlitad av bland annat:
- Länsstyrelsen Uppsala, Halland, Gotland, Västmanland, Sörmland, Uppsala, Örebro och Värmland – (anordnar utbildningar för socialtjänst, veterinärer, djurskyddshandläggare m.fl.)
- En rad förskolor och skolor, inom projekt REDE, En rad djurkliniker och distriktsveterinärer, inom Veterinärprojektet – Sambandet.
- En rad kvinnojourer, om sambandet.
- Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet -SLU.
- World Animal Protection, Djurskyddet Sverige, Djurskyddets Sveriges ungdomsförbund, Svekatt, Kattstallet, Stockholms Katthem, Katthemmet Vaxholm, Roks, VooV, Animal Concepts.
Har även föreläst för Sveriges Riksdag, på seminarium i Almedalen, konferenser; bl.a. anordnade av Stockholms universitet och University of Exeter.

“Det pågår massor med spännande forskning om djur-människa interaktioner, men den når inte särskilt väl ut utanför akademiska kretsar. Jag håller mig hela tiden uppdaterad inom mitt ämnesområde. Jag brinner för att fler ska få tillgång till den spännande kunskap som finns inom antrozoologin!”
“Det pågår massor med spännande forskning om djur-människa interaktioner, men den når inte särskilt väl ut utanför akademiska kretsar. Jag håller mig hela tiden uppdaterad inom mitt ämnesområde. Jag brinner för att fler ska få tillgång till den spännande kunskap som finns inom antrozoologin!”
Hösten 2020
Aktuella kurser & föreläsningar
Antrozoologi möter Kynologi
Datum:6-7 februari, live-föreläsningar och diskussioner
Föreläsningar mailas ut i december
Kostnad: 2500:-, inkl. moms. Early bird-pris vid anmälan senast 15 november: 2000:- inkl moms
Övrigt: Allt sker via zoom och andra användarvänliga plattformar
Välkommen till en fortbildning helt online, fullproppad med tankar, forskning, känslor och erfarenhet. Anordnad av Empatia och Kynologia.
Anmäl dig via info@empatia.se
Varmt välkomna!
SE KURSINNEHÅLL
– Hundens kognition och domesticering – forskningen som inte kommer ut
– Att spegla varandra: olika sidor av berättelsen om människa och hund
– Djur i fångenskap – hur är det med våra hundar?
– Vem är hunden som djur och vilka behov har hundar?
– Hur påverkar hundens miljö och relationer välfärden?
– Hur kan vi skapa bubblor av autonomi i hundens tillvaro och tillräckligt med psykiskt utrymme för att bete sig?
Med en gemensam utgångspunkt i en önskan om fler hundar som mår bra hellre än beter sig perfekt!
MED PASSION FÖR DJUR & MÄNNISKA
Mina ämnesområden
UTBILDNING
Relation och separation – om sambandet med barnperspektiv
Sambandet som finns mellan våld mot djur och våld mot människor är väl klarlagt. I den här föreläsningen berättar jag om vad det innebär för barn som utsätts för våld, om hur relationen till husdjur kan spela roll och om vad separation från djuren innebär. Detta var ämnet för min masteravhandling.
Detta är en uppdragsutbildning som hållits för en rad socialtjänster, djurskyddsinspektörer, på konferenser anordnade av länsstyrelser samt politiker. Kontakta mig vid intresse för offert.
FÖRELÄSNING
Empati hos djur och människa
En föreläsning om empatisk utveckling och hur den påverkar våra interaktioner med andra arter. Om att förstå andra djurs behov och beteenden och hur man kan föreställa sig djurets upplevelse. Djurs känslor och förmänskligande. Vi går igenom vad man vet idag om både människor och andra djurs förmåga till empati och hur den formas.
Föreläsningen har hållits för personal inom skola och förskola, via universitet som del av lärarutbildning samt djurverksamheter. Den kan ges med tyngdpunkt på barns utveckling, lämplig för pedagoger och andra som möter barn i sitt arbete, eller med fokus på djurverksamhet.
FÖRELÄSNING
Barn och djur
En föreläsning om vilken roll djur spelar i barns liv och vad forskning idag visar om hur det påverkar barnens utveckling. Under föreläsningen tas bland annat upp hur barn knyter an till djur, vilka effekter det ger och hur barns olika livssituationer kan forma deras sätt att interagera med djur
Föreläsningen har hållits för personal inom skola och förskola, via universitet som del av lärarutbildning samt djurverksamheter. Den kan ges med tyngdpunkt på barns utveckling, lämplig för pedagoger och andra som möter barn i sitt arbete, eller med fokus på djurverksamhet.
UTBILDNING
Veterinärprojektet
Om att lära sig se och agera på sambandet mellan våld mot djur och människor, för veterinärer och annan djurhälsopersonal. Detta projekt drivs av Se Sambandet och Svenska Djurskyddsföreningen.
Uppdragsutbildning som hållits för en rad djurkliniker, distriktsveterinärer samt för länets veterinärer samordnat av länsstyrelser.
FÖRELÄSNING
Katter – Problembeteenden och berikning
Denna föreläsning handlar om vanliga beteendeproblem och kattproblem samt fördjupar sig i berikning för katt och katters behov.
Två föreläsningar om katter som har hållits för en rad olika katthem runt om i sverige.
FÖRELÄSNING
Katter – trauma och medkänsla
Denna föreläsning handlar om hur katter påverkas av att uppleva trauman, som våld, hemlöshet och vanvård. Om läkning och återhämtning men även om situationen för den som hjälper utsatta djur där jag går igenom bland annat empatiutmattning och sekundär traumatisering.
FÖRELÄSNING
Elefanters kultur och välfärdsfrågor – om elefanter i fångenskap
Vad är kultur hos djur och hur påverkas den av att leva i fångenskap? Kommer vi att kunna placera ut elefanter som har levt på zoo i det vilda igen? Vad innebär upplevelser av trauman för elefanter och deras framtid?
Har anordnats i flera omgångar för World Animal Protection och finns även som onlineföreläsning.
5-6 DECEMBER
Antrozoologi möter kynologi – yrkesutbildning om hund
Workshop för yrkesverksamma inom hund, med unikt innehåll!
Plats: Stockholm
Kostnad: 2 5oo kr
Datum: 5-6 december
Anmäl dig via info@empatia.se
- antrozoologi hund-människa
- berikning med praktisk tillämpning
- vid problembeteenden
- biopolitik och hundens domesticering ur nya synvinklar
- antropologi och hundhistoria
fallstudier, m.m.
Kursen är speciellt intressant för dig som arbetar med hund i någon form men även hundintresserade privatpersoner är varmt välkomna.
Ord från åhörare
Sagt om mig
Therese höll en mycket uppskattad föreläsning kring kattens beteendebehov, berikning och problembeteenden för volontärer på våra djurhem. Therese är både mycket kunnig och har dessutom en förmåga att prata på ett sätt som engagerar lyssnarna. Vi fick med oss många tips om hur vi kan utveckla och förbättra vår verksamhet!
Emma Brunberg, Djurskyddet Sverige
Väldigt imponerad av både den höga nivån och framförandet.
Distriktsveterinär – föreläsning om sambandet
Vill bara tacka dig för din mycket intressanta föreläsning på SVEKATT seminariet i lördags. Tror jag talar för alla när jag säger att vi gärna hade hört mer.
Astrid Åkesson, Svekatt.
Så mycket känslor inombords. Vill höra mer, suga in mer av hennes kunskap och erfarenhet.
Diana karner, World Animal Protection
Det var ovärdeligt! Och sorgligt och intressant och fascinerande!
Rebecka bernstone, World Animal Protection